Stocholm 1912 Olimpiyatlarında Türkiye’yi sadece iki sporcu temsil etmişti.
Vahram Papazyan ve Mıgırdiç Mıgıryan.
Osmanlı vatandaşı bu iki Ermeni zorluklar içinde kendi imkanları ile Stocholm’e gitmişlerdi.
Formalarının üzerindeki Osmanlı armalarını dönemin İsveç büyükelçisinin eşi bizzat dikmişti.
Mıgırdiç Mıgıryan , pentatlon, heptatlon, gülle, cirit ve disk atma dallarında yarışırken, Vahram Papazyan ise 800 ve 1500 metre koşularında yer almıştı. Bu Osmanlı vatandaşlarının olimpiyat oyunlarına ilk katılımıydı.
5 Temmuz 1912 sayılı Ermenice Marmnamarz(Jimnastik) gazetesi
Stocholm Olimpiyatları: Vahram Papazyan sağdan ikinci koşucu
Marmnamarz Gazetesi : Vahram Papazyan
İki sporcunun Olimpiyat Oyunları’na katılması, Osmanlı’da son dönemde spora olan merakın artması sonucuydu. 19. yüzyılın son çeyreğinde ülkedeki gayrimüslim ve yabancıların öncülük ettiği spor faaliyetleri Müslüman gençlerin de katılımıyla büyük ilgi görmeye başlamıştı. Muhalif siyasi hareketlerden çekinen Sultan II. Abdülhamit, kalabalıkların bir araya gelmesini istemediği için bu girişimleri engellemeye çalışmıştı. Yine de 20. yüzyılın ilk yıllarında Müslüman, Rum, Yahudi ve Ermeni spor kulüpleri kurulmuştu.
Olimpiyat Temsilcimiz Mıgırdiç Mıgıryan
Robert College Kampüsünde antreman yaparken
Marmnamarz 5 Temmuz 1912
Şavarş Krisyan ve Marmnamarz Spor Dergisi
Ermeniler arasında sporun bu denli gelişmesine sebep olan kişilerin başında Şavarş Krisyan geliyordu. 1886’da İstanbulda doğan Şavarş, Avrupa’da spor eğitimciliği üzerine öğrenim görmüştü.
1908’den öldürüldüğü 1915 tarihine kadar sadece Ermeniler arasında değil Osmanlı sporunun gelişimi açısından da büyük çaba sarf etmiştir. 24 Nisan 1915 tarihinde diğer Ermeni aydınları ile birlikte Ankara’ya gönderilir, Ayaş’taki cezaevinde de Krisyan jimnastik egzersizleri düzenler. Ancak 15 Ağustos 1915 tarihinde öldürülür. Yayınladığı Marmnamarz dergisiyle, spor alanında ülkenin öncülerinden olmuştur. Marmnamarz dergisi ayrıca Osmanlı topraklarında yayınlanan ilk spor dergisidir. Ayda bir yayınlanan dergi daha sonra gördüğü yoğun talep üzerine 15 günde bir yayınlanmaya başlar.
Şavarş Krisyan
Kaynakça : http://www.genocide-museum.am/eng/online_exhibition_1.php
Kaynakça 2: http://www.agos.com.tr/olimpiyat-tarihinin-gayri-resmi-sayfasi-2143.html