Maral Dans Topluluğu’nun 35. Yılı
27/11/2014
Laure Marchand ve Ermeni Hayaleti
13/12/2014

Orhan Pamuk ve Ermeni Soykırımı

Masumiyet Müzesinin önündeyim.
Elimde Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi Kitabı.
Henüz kitabı okumamış olmanın tedirginliğini yaşıyorum. Belki de kitabın sonunda yaşanacaklarla, Müzenin sokağına dönüp, kapıdan içeri girince karşılaşacağım. Neden mi kitabı okumadan içeri giriyorum? Koleksiyoner yanım ağır bastı. Kitabın içindeki bir kişilik giriş hakkı olan yeri damgalatıp, günün anısına hatıra olarak saklayabilmek için.

Kemal ve Füsun kitabın ana karakterleriydi. Her bir katta onların hatıralarına doğru bir yolculuğa çıktım.

Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi isimli kitabıyla aynı ismi paylaşan müze

Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi kitabına konu olan eşyaların sergilendiği Müze

Audio Guide : (Sesli Rehber)

Burada size sesli rehberi anlatıp ukalalık yapmayacağım ama sesli rehber bu müzenin olmazsa olmazı. Kitaptaki bölümlerin sırasını takip eden müzedeki eşyaların hikayelerini Orhan Pamuk’un sesinden dinliyorsunuz. Yer yer bir eşyanın hikayesini anlatırken , bazen de kitaptan bir bölümü seslendiriyor Nobel edebiyat ödüllü yazarımız. Füsun ve Kemal’in öyküsünü bir de Orhan Pamuk’un sesinden dinlemek gerçekten çok etkileyici. Katları dolaşırken, her an birden bir köşede Orhan Pamuk ile karşılaşıp, tokalaşıp tanışacakmışsınız gibi bir hissiyat oluşuyor içinizde.

Masumiyet Müzesi - Mühür

Masumiyet Müzesi, sayfa 574’te bulabileceğiniz bir kişilik Müze giriş biletiniz.

 

Giriş katını hızlıca geçtim. 1. Kat , 2.Kat derken tavan arası katına çıktım. Tavan arasında Kemal’in yatağı bulunuyor, yatağın sol tarafında camekan içinde ise çeşitli Dünya dillerinde yayımlanmış Masumiyet Müzesi kitapları yer alıyordu. Sağa doğru biraz daha ilerlediğinizde ise Orhan Pamuk’un kitabını yazdığı not defterlerini ve boş dolma kalem mürekkep kartuşlarını aynı vitrinde görebiliyorsunuz.

 

Orhan Pamuk : 30bin Kürt, 1 milyon Ermeni öldürüldü

6 Şubat 2005 tarihinde İsviçre gazetesi Tages Anzeiger’e “Bu topraklarda 30 bin Kürt, 1 milyon da Ermeni öldürüldü ve kimse bundan söz etmeye cesaret edemiyor. Ben bunu yapıyorum. Bundan dolayı benden nefret ediyorlar. ” demeci sonrasında Pamuk için linç kampanyası başlatıldı. Dönemin Isparta Kaymakam’ı kütüphanelerden Orhan Pamuk’un kitaplarını toplatma emrini verdi. Daha sonra Isparta Valisi bu kararı iptal etmeseydi, ülkemizde kütüphanelerden sadece özgürce düşüncelerini paylaştığı için bir yazarın kitapları toplatılacaktı.

 

Defterin üst sayfasındaki notlar, Pamuk'un 2005 Şubat'ında siyasi nedenlerle yurtdışına gittiği tarihleri gösteriyor.

“Defterin üst sayfasındaki notlar, Pamuk’un 2005 Şubat’ında siyasi nedenlerle yurtdışına gittiği tarihleri gösteriyor.” Notuyla…

 

8 Şubat 2005 Orhan Pamuk’un Yeni Bölüme Başlıyorum Not’u  ve daha sonra

Başlayamıyorum…

1 Milyon Ermeni demeci… Olayları burada başladı..

Orhan Pamuk 30bin Kürt, 1 milyon Ermeni ...

1 milyon Ermeni demeci…olayları burada başladı

 

Tekrar giriş katına indiğimde tatlı bir yorgunlukla beraber ayaklarıma kara sular inmişti. Halen en üst katta Orhan Pamuk’un ülkeyi terk edip gitmesine neden olan açıklamasının, sonrasında yaşananların ve not defterine bununla ilgili aldığı notun etkisindeyken, Kemal’in sakladığı Füsun’un içtiği sigara izmaritlerinin sergilendiği panonun önüne geldim.

4213 tane izmariti takıntılı bir şekilde Kemal saklamıştı…

 

Orhan Pamuk-İzmaritler

Sigara İzmaritleri Önünde Orhan Pamuk

“Kemal, Füsun’un 4213 sigara izmaritini bazen bana gururla gösterir, onlar hakkında hikayeler anlatırdı. Sigaralarının her birini dikkatle tarihlendirmiş, yer yer notlandırmıştı. Romanda da bazılarını kullandığım bu notları, Kemal’in benden istediği gibi, izmaritlerin altında kendi el yazımla tek tek yazdım.”

İzmaritler

İzmaritlerin Önünde Bulunan Duvar Açıklaması

 

Masumiyet Müzesi web sitesi : http://www.masumiyetmuzesi.org/

Kaynak: 30 Bin Kürt ve 1 Milyon Ermeni bölümü için Hasan Cemal’in 1915 Ermeni Soykırımı kitabından yararlanılmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir