İkinci efemera yazımız ile karşınızdayız. Bugün değerli bir takipçimiz aracılığıyla bize bir efemera ulaştı. Kendisi fotoğrafın hangi okula ait olduğunu merak ediyordu. Kumkapı’daki Bezciyan Ermeni Okulu olduğunu kendisine ilettik. İkinci bir efemera daha bize iletmişti . Yine Bezciyan Ermeni Okulu’na ait bir belgeydi. 7 Mayıs 1932 tarihli bu belgede “Başarılı bir öğrencinin durumu” tebrik mahiyetinde ailesi ile paylaşılmış ve öğrenci takdir ediliyordu.
Ազն.Տիար Յովհաննես Բարսեղեան,
Ուրախ ենք հաղորթելու Ձեզ՜ թէ Ձեր դուստրը՝ Օր. Հայկուհի, Բ. շրջանի քննութեաց մէջ Առաջին հանդիսացած է իր 55 դաս ընկերներու մէջ:
Շնորհաւորելով Ձեր աղջկան այս յաջողութիւնը եւ մեր գնահատութիւնը յայտնելով նաեւ իր վարքին մասին,
Մնամ Յարգանօք,
Մ. Թաթարեան
7/5/1932
Kumkapı Bezciyan Ana(Baş) Okulu Müdürlüğü
Saygıdeğer Bay Hovhannes Parseğyan,
Size ilettiğimiz için mutluyuz ki kızınız Byn. Haygugi, 2. Dönem sınavları içinde 55 sınıf arkadaşı içerisinde Birinci olmuştur. Kızınızın bu başarısını tebrik ederiz, aynı zamanda okuldaki davranışlarını da takdir ederiz.
Saygılarımla,
M. Tataryan
7/5/1932
1826 Hoca Paşa yangını sırasında Kumkapı küle döndü. Ermeni Patrikhane’si, Tbradun da yandı. 1830 yılında Harutyun Amira Bezciyan’ın hayırseverliğiyle okul olarak yeniden inşa edilir.
Paros Yayıncılık tarafından 2017 yılında çok değerli ermenice bir kitap yayımlandı. “İstanbul Ermenileri Eğitim Hayatı ve Eğitim Kurumları” kitabının yazarı Kevork B.Hagopyan. Kitabın değerlendirmesini ilerleyen günlerde yapacağız. Kitabın bir kısmı kendisi de eğitim kurumlarımızda görev yapmış B.Hagopyan’ın arşivi ve çeşitli Ermeni Okul Salnamelerinin bir birleşimi niteliğinde.
Kitaptan Alıntı…
Kumkapı Bezciyan Ana Okulu yıkık dökük halinden kurtulmak için 1914’te onarım çalışmaları başladı fakat 1. Dünya Savaşı başladı, aydınların yakalanması, tehcir ve Patrik Zaven’in Bağdad’a sürülmesi hemen üstüne geldi. Böylelikle okulun yenilenmesi istemeden ertelendi ve ancak 1925’te tamamlanabildi. Aşağıdaki fotoğrafta okulun yeni yapılan binasını ve 1926’da ilk öğrencilerinden bir grup görebilirsiniz. Bu öğrenciler anadan veya babadan yetim, taşradan toplanmış çocuklardı. Bu fotoğrafı bize öğretmen,müdür, yazar, Vahram Burmayan teslim etmişti. Burmayan’ın köklerine ne kadar bağlı olduğunu göstermek için, biz fotoğrafın üzerinde el yazısını saklamak istedik. İlerlemiş yaşına rağmen, elinin titremesini dikkate almadan, makaleler kaleme alıyordu ve sabah erken Kadıköy’den yola çıkarak Pera’ya gelerek “Marmara” gazetesine yazılarını teslim ediyordu.
1925-1926 döneminde toplam 187 Erkek, 199 Kız öğrenci gözükmekte. Kız öğrenci sayısının, erkek öğrenci sayısına göre fazla olması dikkat çekici bir nokta. Ertesi iki eğitim-öğretim yılında okul mevcudiyet sayısı artarken 1928-1929 yıllarında öğrenci sayısında ciddi bir azalma gözüküyor. Yine bu konuda çalışan araştırmacılarımız bu konuyu ileride inceleyebilirler..
Diğer Efemera Yazılarımız :
Eskişehir Ermeni Katolik Kilisesi’ne Ait Belge
Kumkapı Bezciyan Ermeni Okulu’na Ait Belge
Not: Sizlerde mail adresimize elinizdeki efemeraları gönderebilirsiniz.