Ermenistan İsimli Yerler
14/03/2016
Ermenice Elyazmaya Göre Mahmud Paşa
19/04/2016

İstanbul işte bildiğiniz gibi, güne yağmurla başladık. Yerler ıslak, İstanbullu ev hanımlarında bir telaş , yeni temizlenmiş camlar kirlendi mi acaba… Şu an ise güneşten başınızı kaldırıp güneşe bakamıyorsunuz. Boşuna dememişler İstanbul’un havasına güven olmaz diye. İşte böyle bir İstanbul gününde sizlerin karşısına Can yayınlarından çıkmış editörlüğünü Yiğit Bener‘in yaptığı birçok değerli yazarlarımızın yazılarının bulunduğu “İçimizdeki Ermeni” kitabını tanıtacağız. Yine bir 24 Nisan yaklaşmakta. İstanbul gibi olan ruh halimiz yine güneşli olsa da yağmur yağdıracak bu sene de evlerimize, yüreklerimize..

Geçen sene yaşadığımız 1915’in 100. yılının tehlikesi de çok şükür geçti…

Çanakkale Zaferi de bu sene 24 Nisan’dan tekrar eski tarihi olan Mart ayına dönmüşken… İstanbul’a bahar geliyor yine, sonrasında yaz. Ermeni milletinin Anadolu topraklarından sökülüp atılışının üstünden 101 sene geçti. İstanbul’a hapsedilmiş bir azınlık. Anadolu’daki Ermeni mevcudiyeti İstanbul Ermenileri ile karşılaştırıldığında, tüm saçlarımıza oranla sadece günlük olarak başımızdan dökülen saçlar kadar bile değil…

Tabi ki bilinçli olarak asimile olmak zorunda kalmış veya Ermeni kökenlerinden bihaber Müslüman Ermeni kardeşlerimiz hariç…

içimizdeki ermeni

İçimizdeki Ermeni

Kitabın önsözünü yazan Yiğit Bener, büyük felaketin 100. yılında bizi yazarlarımızın duygu ve düşüncelerine kapı açan sayfalara yönlendiriyor. Kapı açılınca kimlerle mi karşılaşacağız.

Kapıda hemen Murathan Mungan‘ı göreceksiniz. Hrant Dink‘in ölümünün 8. yılında yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak yazısına başlıyor.. Dink’in tüm halkların eşitliğine ve kardeşliğine inanmış biri olarak barışın diliyle konuştuğuna vurgu yapıyor.

Sonra sözlerini yazdığı parçalarla yüreğimize dokunan sevilen sanatçı, aynı zamanda yazar Hüsnü Arkan‘dan “Talat Paşa’nın Savunması”nı bulacaksınız.


Bir milyon filan değil…
En çok üç yüz bin…
İnsandan bahsediyoruz tabii, siz de haklısınız…
Hadi üç yüz elli bin diyelim…
Taş çatlasa beş yüz bin…
Bu beni katil yapmaya yeter mi hâkim bey?

Karin Karakaşlı, Gomidas ve William Saroyan’ın dayısının akıl sağlığını yitirmelerine vurgu yapıyor…Daha sonra Aras Yayıncılık‘tan yayınlanan Soruyorum Size Hanımlar ve Beyler kitabının yazarı Leon Zaven Surmelian’ın aslında “Ey insanlık diyeceklerim var, duymaya hazır mısınız? demek istediğine değiniyor. Tabii ki Hrant Dink’le beraber çalışma şansına sahip olan Karin Karakaşlı Hrant Ahpariğini de anmadan geçmiyor.

Derken Mine Söğüt‘ten yüreklere dokunan bir anlatı karşınıza çıkacak. İstiklâl Kırlardadır… Zabel’in çıplaklığına dayanabilecek misiniz?

Ayrıca yazılarıyla ve şiirleriyle Enis Batur, Vivet Kanetti, Ferit Edgü, Ece Temelkuran, Selim Temo, Beşir Ayvazoğlu, Birsen Ferahlı, Akif Kurtuluş, Sema Kaygusuz, Ahmet Telli, Nemika Tuğcu, Şeyhmus Diken, Adalet Ağaoğlu, Murat Uyurkulak, Ayşe Sarısayın, Adnan Binyazar, Bejan Matur, Feridun Andaç, Asuman Susam, Ahmet Tulgar, Oya Baydar, Murat Yalçın, Şebnem İşigüzel, Hakan Günday, Müge İplikçi, Behçet Çelik, Gülayşe Koçak, Murat Gülsoy, Irmak Zileli, Yiğit Bener kitapta yer alıyor.

İçimizdeki Ermeni Kitap Tanıtım Yazısı :

Yüz binlerce Ermeni yurttaşımızın ölümüne ve hayatta kalabilenlerin çoğunun da ata topraklarından, yurtlarından göç etmesine neden olan “1915 olayları”nın üzerinden yüz yıl geçti. Bu Büyük Felaket’in “ad”ı ve kurbanlarının “sayı”sı konusunda kavgaya saplanıp kalmış olmak; dahası “1915”i hâlâ nefret söylemiyle tartışmak aynı toprağı, yurdu paylaşan halklar arasına saplanmış zehirli bir hançerdir. Bu hançeri çıkarmanın, ortak bir vicdanda buluşmanın zamanı gelmiş, geçmektedir. Üç kuşaktan saygın otuz beş edebiyatçının burnumuzun dibinde veya uzaklarda, belleklerimizde, düşlerimizde; ama bir şekilde hâlâ “içimizde” yaşamayı sürdüren, ülkemizin harcında yer etmiş Ermenileri konu alan metinlerinin buluştuğu İçimizdeki Ermeni (1915-2015) başlıklı derlemenin çıkış noktasında, meselenin işte bu insani boyutu vardır. Ne de olsa edebiyat, insanı kavramak ve anlatmak, bireysel ve toplumsal belleği canlandırıp sağaltmakta en güçlü kozlara sahip “insani” uğraşlardan biri değil midir?

Not: İlerleyen günlerde diğer yazarlarımızdan da kısa tanıtım pasajları ekleyeceğiz.

Can Yayınları Linkihttps://goo.gl/Mm7rHb

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir