Aras Yayıncılık’tan çıkan Foto Galatasaray kitabı 5 yıl aradan sonra 2. baskısı ile tekrar karşımızda. Baskısı tükenen Foto Galatasaray kitabı uzun süredir aranan kitaplar arasına girmişti. Aras Yayıncılık, kitabın yeni baskısı ile bugüne kadar bu değerli kitaba sahip olamayan dostlarını yarı yolda bırakmadı. Bizler de kendilerine teşekkür ederiz. Foto Galatasaray kitabı Tayfun Serttaş tarafından hazırlandı.
1935’ten 1985’e kadar Beyoğlu Galatasaray’daki mütevazi stüdyosunda müşterilerine hizmet veren Maryam Şahinyan’ın tüm mesleki arşivinin görselleştirilmesi ile ortaya bu önemli eser çıkmış oldu. İstanbullu bir kadın stüdyo fotoğrafçısının yarım yüzyıllık emeğini gözler önüne sermesi de ortaya benzersiz bir eser çıkarmış. Kitapta en göze çarpan noktalardan birisi ise Maryam Şahinyan’ın tüm hayatını fotoğrafçılığa adamış olmasına rağmen en ilginç özelliğinin fotoğraf çekilmekten hoşlanmaması. Kendisine ait neredeyse hiç fotoğrafı bulunmayan Şahinyan’dan günümüze, kardeşi Vruyr Şahinyan’ın arşivi aracılığı ile bir kaç vesikalığı ve bir aile fotoğrafı kalmış.
Maryam Şahinyan’ın dedesi Agop Şahinyan bir Osmanlı Paşası olarak Sivas vilayetinin en etkin ve önemli isimlerinden birisidir. Açılışı 20 Mart 1877 tarihinde Dolmabahçe Sarayı’nde gerçekleşen, toplam 99 milletvekilinin 33’ünün gayrimüslim olduğu ilk Osmanlı Parlamentosu’nun Sivas Mebusudur. Bu Mecliste 16 değişik dilin konuşulduğu ve 11 çeşit din ve mezhebin temsil edildiği belirtilir. Agop Paşa 1898 yılında henüz 52 yaşında iken rahmetli olur. Agop Şahinyan’ın oğullarından Mihran Şahinyan (Maryam’ın babası) Hovhannes Abacıyan’ın kızı Dikranuhi Abacıyan ile köşkte verilen görkemli bir davetle evlendi. Daha sonra ilk çocukları Mayram 1911 yılında dünyaya geldi. Daha sonra 6 kardeşi daha oldu.
1. bölüm Maryam Şahinyan ve Foto Galatasaray, Kadın Kimliği, Dinsel Aidiyet ve Ermeni Kültürü Bağlamında Foto Galatasaray alt başlıklarından oluşuyor.
2. bölüm ise Bir Stüdyo Fotoğrafını Okumak, Gerçeküstü Bir Kurgu Olarak Erken Dönem Fotoğraf Stüdyoları, Kültürel Temsiliyet, Kimlik, Toplumsal Cinsiyet, İdealize Edilmiş Çocuk Bedenleri, Moda Yansımaları, Göç ve Değişme alt başlıklarından oluşuyor.
Ayrıca 222. sayfadan itibaren de Özdeşler ve ilerleyen sayfalarda da Aynadan Bakanlar albümleri birbirinden ilginç fotoğraflar ile bizleri bekliyor.
60’lı yıllarda çocukluğu geçen büyüklerimizin fotoğraf albümlerini süsleyen en neşeli çocukluk fotoğraflarından birisi de şüphesiz kovboy kıyafetli, iki elinde birer tabanca bulunan bu fotolardır. Muhtemelen hemen siz de beni onayladınız ve albümünüzdeki fotoğrafınız aklınıza geldi. Western filmlerinin her pazar TRT de ailecek izlendiği dönemlerde, çocukların bu fotoğrafı çektirirken duydukları ve yaşadıkları heyecanı düşünebiliyor musunuz? Şimdi Örümcek Adam, Superman kıyafetleri ile partilere giden çocuklar yerine, o zamanki çocuklar bu kıyafetleri ile daha tatlılarmış…
Foto Galatasaray kitabı halen evinizde, evinizdeki kitaplığınızda yer almıyor ise, Yetvart Tomasyan’ın Maryam Şahinyan arşivine ulaşmasının hikayesini, “Dünya Hepimize Yeter” diyen Sarkis Çerkezyan‘ın (Sarkis Varbed’in) bu arşivin kaybolmamasında oynadığı rolü bir Yetvart Ahparik’ten dinleyin… Büyük emeklerle ve özveriyle ortaya çıkmış bu kitap kitaplığınızın en değerli eserlerinden birisi olacak.
Kitabı satın alabilmek için : http://www.arasyayincilik.com/tr/kitaplar/foto-galatasaray-studio-practice-by-maryam-sahinyan/134
Aras Yayıncılık
İstiklal Cad. Hıdivyal Palas
No: 231/Z – Tünel / Beyoğlu 34430
İstanbul – Türkiye
Tel: +90 (212) 252 65 18
Fax: +90 (212) 252 65 19
E-posta: info@arasyayincilik.com
Tayfun Serttaş blog sitesi : http://tayfunserttas.blogspot.com.tr/2013/04/maryam-sahinyaniz.html
Sarkis Çerkezyan “Dünya Hepimize Yeter” kitabı : https://goo.gl/rd8dpl
Maryam Şahinyan (1911-1996)