Hüzünlü İnsanlar Topluluğudur Ermeniler
19/10/2014
Türkiye’nin İsimleri Değiştirme Politikası
26/10/2014

Türkiye ve Ermeni Hayaleti

Laure Marchand ve Guillaume Perrier tarafından yazılan kitap, 2014 yılında İletişim Yayınları’ndan Renan Akman çevirisi ile çıktı. Türkiye ve Ermeni Hayaleti – Soykırımın İzinde Adımlar – kitabının önsözünü ise Taner Akçam yazmış.
Türkiye ve Ermeni Hayaleti

Önsözden…
Laure Marchand ve Guillaume Perrier zor bir işe soyunmuşlar. Biz Türklerin yüzüne ayna tutmak istemişler. Tuhaf bir ayna bu… Orada görmediklerimizi görmemizi, bilmediklerimizi bilmemizi istiyorlar ama kendi yüzümüze bakarak. “Dinle ve gör, bu senin hikayendir” diyorlar bize ama “biz” olmayanın hikayesini anlatıyorlar …
Diyerek devam ediyor önsöz.

Kitabın başında yer alan Raymond Kevorkian’ın izni ile basılmış 1915 Ermeni Tehcir’inin haritası ise çok etkileyici. İstanbul, Ankara, Kastamonu ve daha bir çok şehirden başlayıp Der-Zor ve Kerkük’te sonlanan Tehcir yolculuğunun hangi şehirden başlayıp, hangi şehirde sonlandığını gösteriyor. Bu harita sayesinde ben de Dedem’in neden doğduğu şehirden 200km ötede; babamların doğduğu şehre gittiğini daha iyi anlıyorum.

18 bölümden oluşan kitabın her bir bölümü insanı farklı bir şekilde etkiliyor. Özellikle kitabı okumadan psikolojinizi de insanların o dönem yaşadıklarına hazırlamanız gerekiyor. Bu insanların bir kısmı doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalırken, bir kısım Ermeni ise Müslümanlığı seçerek hayatta kalabiliyor. Malesef yollarda ölenler ise Müslümanlığı seçen Ermeniler kadar şanslı değiller.

“Marsilya: Küçük Ermenistan” ilk bölümde , İstanbul’dan kalkan Hürriyet Paşa adlı Türk gemisinin 1922’de bordasında yüzlerce Ermeni  ile Marsilya’ya yanaşmasını anlatarak başlıyor. Sonrasında Ermeni halkının yaşadıklarını okurken günümüz Türkiye’sinde güney sınırlarımızdan giriş yapan 1.500.000 Suriyelinin durumunu hatırlattı. O dönemde de Fransızların okullarda Ermeni öğrenciler için çocuklarına, yanlarına oturmayın bit bulaşır diye uyarıyorlar ve daha bir çok bu tarz küçümseme ile Ermenileri ikinci hatta üçüncü sınıf vatandaş yerine koyuyorlardı. Bugün sokaklarda, köprü altlarında Suriyeli görünce hissetiklerimiz muhtemelen Fransızların o dönem Marsilya’da bir Ermeni gördüklerinde hissettikleri ile benzerlik taşıyordu.
Marsilya’da yine 1909 Adana katliamlarının kurbanları için bir bağış kampanyası düzenleniyor. Bağışçıların listesi ARAM arşivlerinde bulunuyor. Arşivlerde ise çok enteresan bir belge bulunuyor. Belgede Osmanlı devletinin Marsilya konsolosu Ziyad Bey’in bile Kilikya Ermenileri için 20 Frank bağışta bulunduğu görülüyor.

Kitap bu şekilde birbirinden ilginç 17 konu ile devam ediyor.

 

L. Marchand & G. Perrier

Guillaume Perrier & Laure Marchand

Laure Marchand : Le Figaro gazetesi Türkiye muhabiri . 2004’te Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne giriş müzakereleri başladığından bu yana Türkiye’deki ve özellike “Ermeni Sorunu” hakkındaki gelişmeleri yakından takip etmektedir.

Guillaume Perrier : Le Monde gazetesi Türkiye muhabiri. Laure Marchand gibi 2004 yılı sonrasında Türkiye’deki gelişmeler ve “Ermeni Sorunu” konusu önceliği olmuştur.

1 Comment

  1. […] kaleme aldıkları Türkiye ve Ermeni Hayaleti isimli kitabı web sitemizde tanıtmıştık. http://ermenikulturu.com/turkiye-ve-ermeni-hayaleti/ Fransız Kültür Merkezi‘nde 15 Aralık Pazartesi , Saat 19:00‘da “Türkiye ve […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir