Achot Achot (Erivan/Paris), Maria Bedoian (Buenos Aires), Talin Büyükkürkciyan (İstanbul), Hera Büyüktaşçıyan (İstanbul), Silvina Der-Meguerditchian (Buenos Aires/Berlin), Linda Ganjian (New York), Archi Galentz (Moskova/Berlin), Karine Matsakyan (Erivan) Mikayel Ohanjanyan (Erivan/Floransa), Ani Setyan (İstanbul), Arman Tadevosyan (Gümrü/Nancy), Scout Tufankjian (New York), Marie Zolamian (Beyrut/Liege)
Mobilitenin ve sanal dünyanın, ulus, etnik grup ya da din temelli özdeşleşmelere meydan okuduğu küresel bağlamda, Ermeniler uzun, kozmopolit ve küreselleşmiş tarihe sahip grupların iyi bir örneği olarak kabul edilebilir. TORUNLAR, Yeni aidiyet coğrafyaları sergisi, Ermeni ulusaşırı toplumunda kişisel ve ortak bağlantılara, diaspora kimliklerini güçlendiren ve besleyen mekanizmalara ve bunların temsil şekillerine daha yakından bakmayı amaçlıyor. Ermenilerin bugünkü diaspora gerçekliği farklı tarihsel olayların sonucunda ortaya çıkmış olsa da, bunların hiçbiri Ermenilerin yaşamını, 1915 Jön Türk Rejimi esnasındaki, yok edilişleri ve tehcirleriyle şekillenen trajik akıbeti kadar etkilememiştir.
2006’dan bu yana, sanatçıların farklı yapılar içinde iş birliği yapmasına, sanal görsel diyalogları izleyen sergiler, sempozyum ve toplantılar şeklinde gerçekleşen ortaklıklar kurmalarına imkân veren bir manzara ortaya çıktı. Son yıllardaki çeşitli etkinliklerde tartışmalar, ulusal sınırların, geleneklerin ve dillerin ötesinde kimlikler oluşturma potansiyeli, farklı bağlantılarla gerçekleştirilecek deneyler için bir alan olarak yeni medyanın uygunluğu, yeni eğilimlerin ifade biçimi olarak sanat, dayanışmanın nasıl teşvik edileceği veya kolektifler oluşturmaya yönelik stratejiler gibi konulara odaklandı.
Bu sanatçıların Ermenistan’a yaklaşımı, coğrafi ve genetik olarak tanımlanmış bir ulus fikrinin ötesine geçiyor. Kökleri yirminci yüzyılın başı ve sonuna dayanan bir yerinden edilme sürecinin sonucu olan şu anki gerçeklikleri, bir dizi paradoks arasındaki gerilimlerle çerçevelenmiş durumda: mevcudiyetler ve eksiklikler, çok dillilik ve kültürel çeşitliliğin sağladığı zenginlik ve fırsatlar ve “Ermeni” çağdaş sanatının kültürel mekânsızlığı, kültürün korunması gereği ve aynı zamanda yeni kültürel manzaralar şekillendirme ihtiyacının aciliyeti, farklılığın büyütüp geliştirdiği bir kimliğin şansları ve tuzakları.
İZ-LE
solo dans performansı – Jasmin İhraç
08.10.2015 | 20:00
Salon İKSV | Şişhane Sk. No: 5, Şişhane
iz= Bir şeyin geçtiği veya önce bulunduğu yerde bıraktığı belirti, nişan, alamet, emare (TDK).
Alman, Türk, Ermeni ilişkiler ağı içinde, kendi ailemde neler söylenip söylenmediğini aramak için yola çıktım. Bu hikaye, şüphe hakkında, tanıdık görünen ama bilinmeyen, bildiğimiz fakat tam olarak anlamadıklarımız üzerine. Hatırlamak ne demek? Kayseri, İstanbul, Beyrut, Londra ve Berlin’den kendi kurgumu inşa ettim: bir hareket dizgisi.
Koreografi/performans: Jasmin İhraç
Teknik: Efe Sümer
Teşekkürler:Wanda Golonka, Lidy Mouw, Contemporary Arts Alliance Berlin (CAA), mimecentrum berlin e.V
TEKİNSİZ
performans – Talin Büyükkürkciyan
10.10.2015 | 20:00
DEPO | Lüleci Hendek cad. No:12, Tophane
Mekâna giren üç karakter var, nerede olduklarını bilmeyen. Tekinsiz hissediyorlar, garip hissediyorlar ama orada varlar. Mekânı kendilerinin yapmayı başaracaklar mı yoksa onu öylece bırakıp çıkacaklar mı?
Koreografi: Talin Büyükkürkciyan Demirci
Hikâye yazımı: Canberk Karaçay, Gülce Oral, Talin Büyükkürkciyan Demirci
Dansçılar: Hüseyin Korkma, Gülce Oral, Talin Büyükkürkciyan Demirci
Müzik: Özgür Yılmaz ve Kristina Golubkova
MJ’ASIN | ՄԻԱՍԻՆ
dans/performans
Silvina Der-Meguerditchian ve Jasmin İhrac
11.10.2015 | 19:00
Hamursuz Fırını | Şair Ziya Paşa Yokuşu, No: 13/A, Kuledibi and DEPO | Lüleci Hendek cad. No:12, Tophane
Mj’asin Ermenice “birlikte” anlamına gelir. Görsel sanatçı Silvina Der-Meguerditchian ile koreograf ve dansçı Jasmin İhraç, onları birbirlerine bağlayan Ermeni kökleri hakkında bir araştırmaya girişir. Gelenek ve tarih içinde yol alırken, kör noktalara, yokluk ve kayıplara rastlarlar. Geleneksel semboller, teknikler ve halk danslarıyla alışılmadık oyunları her seferinde günümüze bir bağlantı kurar: dünün toplumu bugünün özlemi olarak mı kalacak? Bu, Berlin Ballhaus Naunynstraße Tiyatrosu’ndan misafir edilen bir performanstır. İlk prodüksiyon Berlin Eyaleti kültürler arası proje fonu tarafından desteklenmiştir.
ENSTALASYON VE PERFORMANS: Silvina Der-Meguerditchian KOREOGRAFI: Jasmin İhraç KOREOGRAFİ EKİBİ: Tümay Kılınçel, Julia Schunevitsch DANS VE PERFORMANS: Jasmin İhraç, Tümay Kılınçel, Raisa Kröger KOMPOZİSYONLAR: Hanan El Shamouty, Dzovinar Mikirditsian DRAMATURJİ: Lidy Mouw
Mj’asin iki bölümden oluşmaktadır. İlki Hamursuz Fırını / Kuledibi’nde (19:00-19:40 arası), ikincisi ise beraber yürünerek gidilecek olan DEPO / Tophane’de (20:00-20:30 arası).
NEREYE?
Belgesel – Silvina Der-Meguerditchian ve Çağla İlk
27.10.2015 | 19:00
Pera Müzesi | Meşrutiyet Caddesi No.65
34443 Tepebaşı – Beyoğlu
NEREYE? Haliç’in zengin çok kültürlü yaşam geleneğine sahip Fener ve Balat mahallelerinde, bugün o hafızanın ortaya çıkarılmasının zorluklarına odaklanıyor. Bu iki mahallenin sakinlerine sözü veren ve önceki komşuların izlerini görünür kılan film, yeni bir hafızasızlaşma sürecine girmiş kentsel bir mekânın silinmiş hafızasını belgelemeyi amaçlıyor.
YÖNETEN Silvina Der-Meguerditchian, KONSEPT ve PRODÜKSİYON Çağla İlk, ANLATICILAR Garbis Horasancyan, Robert Elmas, Agni Nikolaidu, Ersin Kalkan, Hasan Hacar, Saadet Eroğlu, SİNEMATOGRAFİ Sergio Gazzera, İKİNCİ KAMERA Héctor Gonzalez, KURGU Silvina Der-Meguerditchian, SANAT Silvina Der-Meguerditchian, DIŞ SES: Pinar Erincin, METİN Marc Wrasse, MÜZİK Louis Sclavis, Didier Laloy, SES İlkin Kitapçı, ARAŞTIRMA ve DESTEK Güleren Eren, Ursula Wozniack, Zeynep Titizer
Depo Ziyaret saatleri: Pazartesi hariç her gün 11:00-19:00
Tüm DEPO etkinliklerine giriş ücretsiz.
Adres: DEPO / Tütün Deposu Lüleci Hendek Caddesi No.12
Tophane 34425 İstanbul
E-mail: depo@depoistanbul.net
Telefon: +90 (212) 292 39 56 – 57
Kaynak : http://www.depoistanbul.net/tr/activites_detail.asp?ac=134
Kaynak 2 : http://www.depoistanbul.net/tr/activites_detail.asp?ac=135