Bir iyilik meleği daha bu dünyadan göçüp gitti. Doktor Jirayr Kaynar… Doğan Hızlan’ın bir yazısında ilettiği gibi Kadıköy’ün en eski doktoru. 96 yaşında, 16 Mart 2019 tarihinde vefat etti. Parası olmayan hastalarını ücret almadan muayene ettiği gibi bir de mahallenizde doktor ücreti ödeyemeyecek insanlar varsa getirin ben ücretsiz bakarım derdi. En büyük özelliği teknolojiden faydalanmadan el ile muayene etmesiydi. Teşhis için sihirli parmaklarını kullanırdı. Bir röportajında Karaciğer, böbrek büyüklüğü-küçüklüğü parmaklarla anlaşılır diyordu.
14.12.2016 tarihinde rahmetli olan eşi Hermine Kaynar, hayattayken “Hastaları her zaman bizden bir adım önde oldu.” demişti. Jirayr Kaynar’ı geceleri dahi hastaları telefonla pek rahat bırakmazlarmış.
Türkiye’de üretilen ilk uçakta Doktor Jirayr Kaynar’ın babası Agop Kaynar’ın imzası var. Vecihi Hürkuş’un ilk uçağını yapan Agop Usta’dır. Agop Usta da halk tarafından çok seviliyordu. Cenazesinde Surp Takavor Ermeni Kilisesi’nden Hasanpaşa’daki Ermeni mezarlığına kadar eller üzerinde taşınmıştır. Aynı sevgiyi oğlu Doktor Jirayr Kaynar da yaşadı.
Kadıköy Tarihi Çarşı esnafı 2016 yılında, maddi durumu kötü hastalara ücretsiz bakan Dr. Jirayr Kaynar’ın muayenehanesinin olduğu sokağa Doktor’un adının verilmesi için, Kadıköy Belediyesi’ne topluca dilekçe vermişlerdi. Ancak yaptığımız araştırmada maalesef Kadıköy Belediyesi tarafından bu dilekçe kabul görmemiş olmalı ki halen sokağın isminin İmamata olduğunu gördük.
Kadıköy Belediyesi de Jirayr Kaynar’ın ölümü sonrasında, harekete geçerek belki geç de olsa vefa borcunu öder. Ödemese mi? Hayattayken ücretsiz olarak bile hizmet veren Jirayr Kaynar zaten bu hizmeti isminin bir sokağa verilmesi karşılığında yapmadığından, onun için en büyük ödül muayene edip iyileştirdiği hastaların gönüllerine taht kurmasıdır.