Eskiden günlük tutulurdu. Gün içinde yaşanılan olaylar satırlara dökülür, dertleşirdik bir de ufak kilidi olan bu dostumuzla. Günlüklerin yerini daha sonraları ajandalar aldı. Modern çağda insan zamanla yarışır, 24 saat bize yetmez oldu. Günlüklere uzun uzadıya yazma alışkanlığı bırakıldı ve gün içinde de planlarımızı, yapacaklarımızı unutmamamız için notlar almamız gerekti. Ajandalar günümüzde telefonlarımızın içine girse de, her zaman kalemle yazabileceğimiz Ajandaların yeri bende bir başkadır.
Geçen yılllarda olduğu gibi bu yıl da Hrant Dink Vakfı‘nın yayınlamış olduğu ajanda kitapevlerinin raflarında yerini aldı. Ajanda Türkçe, İngilizce, Ermenice dillerinde hazırlandı. Ermenilerin, Süryanilerin, Müslümanların, Alevilerin, Rumların, Musivelerin, Ezidilerin ve Kürtlerin bayramları ve özel günleri de Hrant Dink Vakfı Ajandası‘nda yer alıyor.
Bu sene 1915’in iz düşümünde içerik olarak 2015 yılını bulacaksınız. Bir sayfada 24 Nisan 1915 ile ilgili bilgiler bulurken, diğer bir sayfada Halep Valisi iken, Merkez’in Halep’teki Ermenileri Der Zor’a gönderilme emrini uygulamayıp, Konya’ya atanan, orada da içlerinde Anneanne’min annesinin de olduğu 30 bin Ermeni’nin şehirde kalmasını sağlayan Cemal Bey‘i bulacaksınız. Hrant Dink‘in kaleminden Define Avcılarını, ilk hayat hikayesini duyduğumda gidip Zincirlikuyu’daki mezarlığında bu yüce insan için dua etmeliyim diye düşündüğüm,tehcir kararını uygulatmayan, Kütahya Mutasarrafı Faik Ali Bey‘i, 1915’in diğer bir mağdur halkı Süryanilerin, Süryanice Kılıç anlamına gelen yüzbinlerce kişinin ölümü ve tehciri ile sonuçlanan Seyfo’sunu da bulacaksınız.
2015 Hrant Dink Vakfı Ajandası’nı kitapevleri haricinde info@hrantdink.org‘a mail atarak yüzde 25 indirim ve yurtiçine ücretsiz kargo fırsatıyla temin edebilir, yurtdışından siparişler için de yine info@hrantdink.org‘a mail atabilirsiniz.
2014 Ajanda: Sokaklar / Streets / Փողոցներ
2013 Ajanda: Sınırlar / Borders / Սահմաններ
2012 Ajanda: Davalar / Trials / Դատեր
2011 Ajanda: Kalabalıklar / Crowds / Ամբոխներ
2010 Ajanda: Ermenistan / Armenia / Հայաստան
Hrant Dink Vakfı tarafından özenle hazırlanmış bu ajanda, yalnız 1915’in acı ve hüzünlü olaylarına ışık tutması açısından değil, Müslümanlar tarafından kurtarılan Ermeniler’in de olmasının iyimserliğinde; sadece kendimize değil sevdiklerimize de alabileceğimiz güzel bir hediye.
Vakfın diğer yayınlarını http://www.hrantdink.org/ adresinde bulabilirsiniz.
Ardziv Makriküği
2 Comments
[…] http://ermenikulturu.com/hrant-dink-vakfi-ajandasi/ […]
[…] http://ermenikulturu.com/hrant-dink-vakfi-ajandasi/ […]